Jag behöver föräldratips!!!!

Vänner, nu har det snart gått en vecka sen vår lilla dotter flyttade in och jag har så smått börjat vakna upp till verkligheten. Tusen tack till alla er tusentals som hört av er med stöd, pepp och underbara lyckönskningar. Ni är bara bäst!!! Allt är så otroligt underbart men också lite otäckt på samma gång. Biologiska föräldrar får ju många månader på sig att ladda och preppa, vi fick sex veckor!

Jag vet att många av er som följer mig har barn i olika åldrar och nu ber jag er om tips och råd. Jag är ju inte den superpappa jag önskar att jag vore, inte riktigt ännu iallafall. Jag hoppas kunna ge vår dotter en trygg och stabil start på uppväxten hos oss och behöver er hjälp. Här kommer några av de frågor jag bollar med just nu:

 • Solskydd eller inte? Hur skyddar jag henne bäst nu när solen är så stark?
 • Hur får jag henne att känna sig trygg i sin egen säng?
 • Vad i Stockholm (med omnejd) är roligt för en liten att göra? Parker eller andra aktiviteter tänker jag.
 • Dela också gärna misstag ni själva har gjort så jag kan undvika att fastna i onödiga fällor.

Alla kommentarer mottages tacksamt och det betyder otroligt mycket för mig och Johan att ni har visat oss sådant stöd i bildandet av vår nya familj.

15 kommentarer

 1. Jag tycker tunna bommulskläder, något på huvudet har funkat bra och solkräm när vi vistats mycket ute i direkt solljus, och att få lufta från blöjan, där inne blir det varmt;)

  1. John Valencia

   Tack för tipsen 🙂

 2. Igår var jag på en öppen förskola på Stora Essingen, som var väldigt mysig. Varje tisdag mellan 13-16 under juli & augusti. Man är utomhus och leker & sjunger.

  1. John Valencia

   Men åh toppentips Emelie, tack!

 3. Sängen beror lite på vad målet/problemet är. Är problemet att somna i spjälsängen skulle jag natta i er säng och sen lyfta över. Lättare med närhet och tröst i en stor säng. 🙂
  Bibliotek är mitt tips de dagar man vill ha en inneaktivitet. De flesta har någon mysig hörna vid barnböckerna.

  1. John Valencia

   Hej,

   Problemet är att hon vill sova i sin vagn och så fort vi ska lyfta över henne vill hon inte sova i sängen och vaknar direkt. Just nu har vi henne i vagnen in i det sista och är beredda med alla krafter och napp om hon vaknar när vi lyfter över henne vid 23.00. Jag tänker också att det löser sig med tiden. 🙂

 4. Ang sömnen/sängen, ge det tid. Hon har bara varit hos er en vecka. Kanske hon t o m behöver tryggheten av att ha er nära? Mina söner är 8 och 10 och har senaste halvåret börjat sova i min säng IGEN (trots egna rum, haha).

  Solskydd i första hand vistas i skugga och ha svala luftiga kläder. Köp ekologisk solkräm el typ Coop Änglamark för händer och kinder som är svåra att skyla med kläder. Jag har en fr ECO cosmetics (googla).

  Aktiviteter har jag inga bra tips tyvärr. Det enda är nog: Gör inte för mycket och ha inte för hög ambitionsnivå. Det är lätt att bli överivrig med första barnet 🙂

  Misstag som jag gjort med första barnet är att jag trodde att ”rutiner” skulle lösa alla problem. Det gör de inte. Men de är bra för att ge skuldkänslor till föräldrar. Andra barnet lyssnade jag in mer vad det var för person(lighet) och lät det styra. När barnet är i er ålder så byts utvecklingsfaserna så fort. Det som funkar i tre månader funkar plötsligt inte alls nästa tre månader. Så försöker man pressa de gamla ”rutinerna” på barnet men det enda som händer är att barnet och man själv blir frustrerad och ledsen. Tills man kommer på nya ”rutiner”. Och då är det dags att byta igen, haha.

  Skynda långsamt, försök lära känna henne genom att studera henne och se vad som funkar och inte. Satsa på trygghet trygghet och trygghet. Stort lycka till!

  1. John Valencia

   Jag blir otroligt glad och tacksam för att du tar dig tid att skriva så fint till mig. Jag ska läsa detta noga och ta till mig av dina tips och se samtidigt försöka slappna av i min papparoll. Tack snälla 🙂

 5. Hon behöver garanterat trygghet och närhet på natten, speciellt då allt är nytt för henne och så hon kan knyta an ordentligt! Eftersom ni inte haft den allra första tiden ihop så är detta ännu viktigare nu 🙂 Låt henne vara nära så mycket som hon vill.
  Har två små barn, en på fem och en på ett, och bägge sover i vår säng när de behöver det och ibland går det jättebra i egen säng, beror helt på och man får försöka känna av om det är närhet, hunger eller nåt annat. Stressa inte över det, är mitt tips iaf 🙂

  1. John Valencia

   Tack snälla för dina ord 🙂

 6. Jag håller med alla de andra om att trygghet är A o O.
  Ge det tid o känn in vad som passar just henne/er. Ha inte för bråttom, ta det lugnt. Man behöver inte flänga runt överallt. Med första barnet är man alltid på hugget o steget före… mitt råd. Slappna av o ta det som det kommer. Det är inte fel att dottern sover hos er, hon behöver er närhet.

  Ta på ett bra solskydd men var helst bara i skuggan.
  Mina misstag jag ångrar i efterhand är att det behöver inte vara så himla tipp topp i hemmet. Greja inte för mycket medan hon sover på dagen. Vila ni med….
  Jag är så himla glad för er lilla dotter. Jag önskar er all lycka i framtiden. Stor kram💕

  1. John Valencia

   Åh tack snälla Carol. Kram

 7. Vill även tillägga ännu en sak om det här med stress… För vissa kan det verka viktigt att barn är blöjfria, nappfria, vällingfria mm vid en viss ålder, men min tips är att släppa det också 🙂

  Vi försökte lite, men sonen var helt enkelt inte redo och man sparar SÅ mycket energi på att inte försöka stressa fram saker! Tilläggas ska att när han väl blev blöjfri och nappfri (ganska sent ja) så skedde det typ över en natt, inga ”olyckor”!
  Så det kändes riktigt smart att vi faktiskt valde att vänta in honom, slapp ”tjafs”/tjat som jag hört från en del andra 🙂 Uppmuntra är bra, men ingen panik att de bör vara si och så, alla är olika!

  Nu är jag nästan liten ledsen över att jag inte får göra välling längre t.ex haha, så vuxen han blivit för snabbt 😛

 8. Hej vännen,
  Hur gammal är er dotter? Barn under 1 år rekommenderar (iaf vår BVC-sköterska) man att man inte använder solskydd på. Om man gör det så ska det vara med ”partikelfilter” dvs att den inte sjunker in i huden. Det ska bli helt kritvitt på hennes hud när du krämar på den!
  Jag kan skicka en bild på vilken jag använder på Elias.
  En grej jag använder också är ”muslinfiltar”. De är supertunna i bomull. Köpte en som är jääääättestor, den täcker jag hela vagnen med när jag går där det är soligt.
  Angående sova i sängen…. vi köpte ”bedrockers”. Stora gummibollar som man skruvar fast på sängbenen. Då kan man vagga sängen lite grann, så det skumpar nästan som i vagnen.
  Men mitt bästa tips är kanske ändå att följ bara magkänslan! Hon säger ifrån när hon inte gillar något. Ta tid och lär känna henne så kommer din pappainstinkt att leda dig rätt tänker jag☺️ Kramar Natha

  1. John Valencia

   Men åh tack! Vad gulligt av dig att skriva. Hon är snart ett år och jag vet att mycket sker i det skiftet. Jag ska kolla upp de där filtarna. Sen träffar jag BVC nästa vecka och ska fråga om kräm. Stor Kram 🙂

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *