12 mars – Följande frågor vill jag som adopterad inte få!!

Alla människor är olika och har olika grader av integritet och privata sfärer. Jag har ganska mycket integritet och uppskattar inte alltid när människor kommer (för) nära. Som adopterad får jag ofta en del frågor kring mitt ursprung, min bakgrund och min familj. I 9/10 så är frågorna ställda av uppriktig nyfikenhet och jag gissar att frågeställaren inte ens tänker på att det kan vara obehagligt för mig (och andra) att svara på detta. Här kommer en lista på frågor JAG inte vill ha. Detta gäller endast mig och jag talar inte för andra adopterade.

 1. Vet du vilka dina ”riktiga” föräldrar är?
 2. Är du och din bror (Carl) ”riktiga” syskon? 
 3. Har du några ”riktiga” syskon? (tydligen är inte jag och Carl ”riktiga” syskon)
 4. Har du varit tillbaka och ”hälsat på” i Colombia?
 5. Har du eller vill du söka upp dina ”riktiga” föräldrar?
 6. Bodde du på barnhem innan du kom till Sverige?
 7. Tror du att du hade varit homosexuell om du hade bott kvar i Colombia?

Som jag skrev ovan så är dessa frågor (jag får dem oftare än ni tror) säkert ställda av ren nyfikenhet och jag tror sällan eller aldrig att personen förstår att det är något jag inte vill prata om. Oftast väljer jag att svara ändå av artighet men inser nu att det måste få ett slut. Det här är privat och inget jag vill diskutera med vem som helst. Det finns fler än ovan frågor men dessa kommer oftast som följdfrågor till mina svar och därför svårare att rada upp så här.

Om ni som läser detta reagerar på mina ord och tycker att det är er mänskliga rättighet att ställa just dessa frågor skulle jag vilja be er fundera en gång till. Vi är alla berättigade till ett förflutet men väljer själva vad i det vi vill dela med oss av. Oftast reflekterar jag inte ens över att jag är adopterad och det beror på att mina (enda och riktiga) föräldrar har bjudit mig på så mycket kärlek och respekt genom alla år så jag inte skulle kunna sakna något. Att jag bär ett annat efternamn än resterade medlemmar i min familj betyder inte att jag inte älskar dem och vi kommer prata mer om det längre fram i min serie med personliga inlägg.

2 kommentarer

 1. Vilka irriterande människor. Det är ju saker man inte frågar om man verkligen har suttit i ämnet och djupa diskussioner om ens då.

  Ibland är man extremt nyfiken men det blir inte så att jag frågar. Samma sak om någon har handikap lr liknande.

  Förstår du slutar svara på dessa frågor för det är bara oförskämt’

  1. John Valencia

   Ja iblandr vi människor märkliga. Vi glömmer att sätta oss in i andras situationer. Men jag tror verkligen att de flesta bara är genuint nyfikna. 🙂

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *